MEK-Visual Memory Testinden Nasıl Tam Puan Alınır?
En son güncellendiği tarih: 1 Haz 2019


DLR-1 sınavlarında karşımıza çıkan ‘’Visual Memory’’ modülü, görsel hafıza yeteneğinizi ölçmeyi hedefler. Bu yazıda, kolay uygulanabilir fakat biraz çalışma gerektiren, bununla birlikte rahatlıkla tam puan almanızı sağlayacak bir metodu inceleyeceğiz. O yüzden, DLR-1 sınavına çok kısa süresi kalmış arkadaşlarım şimdiden yazıyı okumayı bırakabilir.
Hepimizin bildiği yaygın bilgilerden biraz bahsedelim. Beynimiz görsel bilgileri öğrenmede, depolamada ve hatırlamada, diğer algı çeşitlerine göre çok daha başarılı. Örneğin; Size biraz önce 14.03.1987 doğumlu sarışın, uzun boylu ve çekici bir kadının içeri girdiğini söylesem ve 2 dakika sonra içeri kim girmişti diye sorsam cevabınız muhtemelen "sarışın, uzun boylu ve çekici bir kadın" şeklinde olacaktır. Çok azımız doğum tarihini hatırlayacaktır . Bunun sebebi somut objelerin beynimizde canlandırılmasının hemen ve kalıcı olarak gerçekleşmesidir. Doğum tarihindeki sayıları, zihnimizde eşleştirebileceğimiz bir imgeleme sistemimiz olmadığından hatırlayamayız. Bu yazıda, yeni bir imgeleme sistemi geliştireceğiz. Bu sistemle sadece DLR sınavlarında değil, hayatınızın tüm alanlarında inanılmaz sonuçlar alabilirsiniz. Örneğin; 287 maddelik bir listeyi 10 dakikada ezberleyebilir ve günler sonrasında da hatırlayabilirsiniz.
Şimdi hazırsanız sistemi incelemeye başlayalım.
Sistemin ana teması aslında hepimizin çocukluğumuzda çok sık yaptığı bir şeydir. Zamanla detay bilgilere olan gereksinimin artması ve yanlış öğrenme teknikleri yüzünden neredeyse hepimiz, bu sistemi unuttuk. Hayal etme, imgeleme, bir olguyu bir nesneyle perçinleme.
Bu sistemde kullandığımız rakamlar günlük hayatta kullandığımız 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9’dur. İmgelemelerimizi daha kolay yapabilmek için, rakamların benzer olduğu harfleri kullanarak kelimeler türetmeye çalışalım.
1 rakamı yazılış olarak ‘’t’’ harfine benzediği için 1 = t olarak kabul edelim
2 rakamı yan çevrildiğinde ‘’n’’ harfine benzediği için 2 = n olarak kabul edelim
3 rakamı yan çevrildiğinde ‘’m’’ harfine benzediği için 3 = m olarak kabul edelim.
4 rakamı yazılış olarak ‘’R’’ harfine benzediği için 4 = R olarak kabul edelim.
Aynı şekilde;
5 = L
6 = ç, ş ya da j
7 = K
8 = f veya v
9 = p
0 = s veya z
Şu anda lütfen 2 dakikanızı ayırın ve yazının devamına geçmeden yukarıdaki eşleşmeleri öğrenin.
Şimdi tek yapmanız yapmanız gereken hayal gücünüze güvenmek. Rakamlara karşılık gelen harflerin kombinasyonlarıyla önceden kelime türeteceğiz fakat o kelimeleri en kolay hatırlayabileceğimiz somut objelerden seçeceğiz. Bununla birlikte bir sayı için türettiğimiz kelime ve ona karşılık gelen somut imgeyi birkez belirledikten sonra değiştirmeyeceğiz. Bundan sonra ne zaman o sayıyı görsek bizim aklımıza kendimize ait türettiğimiz kelime ve imge gelmelidir. Örneğin;
1 = ‘’ Tığ ‘’ olsun. 1 rakamına karşılık gelen harfi “t” olarak belirlemiştik. Sonrasında gelen “ı” ve “ğ” harfleri sistemimiz harflerinde kullanılmadığından karışıklık yaşamayacağız.
Şimdi bir tığ hayal edin. Gözlerinizi kapatın ve hayalinizdeki tığ objesini zihninizde inceleyin. Büyüklüğünü, rengini, kokusunu, her şeyini hayal etmeye çalışın. Merak etmeyin, beyniniz bu konuda çok iyi ve hızlıdır. Artık kendi zihin sisteminizde 1 rakamını Tığ objesine atadınız.

2 = “Nuh” olsun. 2 rakamına karşılık gelen harfi “n” olarak belirlemiştik. Sonrasında gelen “u” ve “h” harfleri sistemimiz harflerinde kullanılmadığından karışıklık yaşamayacağız.
Hepimiz Nuh’un gemisini biliriz. Şimdi Nuh’un gemisini hayal edin. Biraz zaman ayırın ve zihninizde canlandırın. Hayalinizdeki Nuh’un gemisinin etrafında dolaşın, hayalinizde dokunun.

3 = “Mayo” olsun. 3 rakamına karşılık gelen harfi “m” olarak belirlemiştik. Sonrasında gelen “a, y ve o” harfleri sistemimiz harflerinde kullanılmadığından karışıklık yaşamayacağız.
Şimdi istediğiniz bir mayoyu düşünebilirsiniz. Ben site kurallarımız çerçevesince uygun düşmeyeceğinden buraya bir resim koymayacağım. Ama sizin hayal gücünüz tamamen size özel bir dünya. Tamamen özgürsünüz.
4 = “Ray” olsun.

5 = “Lee” olsun. Şu bir dönem meşhur olan kot pantolon markasını hatırlarsınız. Bir kot pantolon hayal edin.

6 = “Çay” olsun.

7 = “Kaya”

8 = “ Fay”

9 = “Pie”. Bir dilim pasta olarak düşünün.

10 = “Tuz” olsun. Hatırlarsanız “1” rakamını “t”, ve “0” rakamını “s” ya da “z” olarak belirlemiştik. Türettiğimiz kelime “t” ve “z” harflerinden oluşan “tuz” kelimesidir. Şimdi ister bir tutam ister bir oda dolusu tuz hayal edin. Tamamen size kalmış. Kelime türetmeleri sizin hayal gücünüze kalıyor. Fakat bir kez belirledikten sonra asla değiştirmeyin. Hayatınızın geri kalan zamanında ne zaman 10 sayısını görürseniz aklınız hemen “tuz” imgelemesini gözünüzün önüne getirecektir.

Şimdi sistemi devralın ve sayıları hayalinizdeki objelerle perçinleyin.
11 = Tatu. (Bir zamanlar meşhur olan Rus sanatçı grubu)
12 = Tane
13 = Tim
14 = Tır
15 = Tel
16 = Taş
17 = Taka
18 = Tava
19 = Tapa
20 = Nasa
21 = Net (Balıkçı ağlarına verilen genel isim)
22 = Nane
23 = Nem
24 = Nar
25 = Nal
26 = Naaş (Cenaze)
27 = Nikah
28 = Naif
29 = Nepal
30 = Masa
31 = Mat (İngilizce paspas)
32 = Man (Bir kamyon markası)
33 = Mum
34 = Marul
35 = Mala
36 = Maşa
37 = Maki
38 = Mavi
39 = Map (İngilizce harita)
40 = Reis
41 = Rat (Balık oltası)
42 = Ren ( Bir geyik türü)
43 = Rom (Bir içki)
44 = Rar (Bilgisayar programı, simgesini hayal edebilirsiniz, üst üste yığılı kitaplar)
45 = Rahle (Genelde üzerine kuran konulup okunun sehpa)
46 = Ruj
47 = Rakı
48 = Raf
49 = Rep
50 = Lesi (Bir zamanlar meşhur olan dizide rol alan köpeğin ismi)
51 = Led (Bir aydınlatma aracı)
52 = Lan
53 = Lama
54 = Lor (Peynir türü)
55 = Lale
56 = Leş
57 = Leke
58 = Lav
59 = Lapa
60 = Çise (Zayıf yağmur türü)
61 = Çit
62 = Çan
63 = Çam
64 = Çar (Rus Kralı)
65 = Çalı
66 = Çiş
67 = Çakı
68 = Çivi
69 = Çapa
70 = Kas
71 = Kat
72 = Kan
73 = Kama (İki ucu sivri bıçak)
74 = Kar
75 = Kel
76 = Kaş
77 = Kek
78 = Kivi
79 = Küp
80 = Fas
81 = Fide
82 = Fan
83 = Füme (Füme renginde ipek bir kumaş hayal edebilirsiniz)
84 = Far
85 = Fal
86 = Fiş
87 = Fok
88 = Fifa (Futbol kurulunu hayal edebilirsiniz)
89 = Fiba (Basketbol kurulunu hayal edebilirsiniz)
90 = Pas
91 = Pik ( Zirve noktası)
92 = Pena
93 = Pim
94 = Por (Gözenek)
95 = Pala
96 = Puşe
97 = Pak
98 = Puf
99 = Papa (Vatikan lideri)
DLR sınavı MEK – Visual Memory modülünde sadece 2 basamaklı sayılar karşımıza çıktığından buraya kadar öğrenmeniz yeterlidir. Fakat sizlerde kendinize ait bir kelime dosyası oluşturup 5 basamaklı sayılara kadar öğrenebilirsiniz. Örneğin; 100 = Tesis gibi…
Şimdi bir kaç alıştırma yapalım;

Örnekte ilk şekil kırmızı üçgen ve karşılık gelen sayı "10" dur. Zihnimizde 10 sayısı imgesini "Tuz" olarak belirlemiştik. Tek yapmanız gereken hayalinizde kırmızı üçgen üzerine bir avuç tuzu boca etmek. Hatta biraz abartın ve sertçe kırmızı üçgen yüzeyine tuzu sürttüğünüzü hayal edin.
"WT" ye karşılık gelen sayı "69" dur. Zihnimizde 69 sayısı imgesini "Çapa" olarak belirlemiştik. Mesela hayalinizdeki çapayla WT ibaresini ezebilirsiniz.
Kırmızı "X" işareti 99 ile eşleştirilmiş. Zihnimizde 99 sayısı imgesi Papa'dır. Papanın kafasında kocaman bir kırmızı X işaretli şapkayla topluluk önüne çıktığını ve herkesin güldüğünü hayal edin. Bunları hayal etmenizi anlatmak uzun sürebilir fakat sizin düşünüp hayal etmeniz 1 saniyeden daha az olacaktır.
Eminim ki şu anda bana söyleniyorsunuz. Modüllere klasik yöntemlerle çalışmak yerine bunları ezberlemek zaman kaybı gibi gelebilir. Hâlbuki günde sadece 1 saat çalışmayla 3 gün içinde sistemi tamamıyla öğrenmiş olacaksınız. DLR modülü sizler için inanılmaz basitleşecek. Telefonda biriyle konuşurken dahi modülden tam puan alabileceksiniz. Ayrıca günlük hayatta çok yararlı bir tekniktir.
Notlar;
Hayal odanız sadece size özeldir. Hayal ederken komik, absürt, saçma ya da müstehcen objeler seçmeniz hatırlamanıza yardımcı olacaktır.
Otobüste yolculuk ederken, gece uykuya dalmadan önce ya da fırsat bulduğunuz uygun zamanlarda 5 dakikalığına hayal odanıza dönün , sayı ve karşılık gelen objeleri ara ara hayal edin.
Yazının sizlere faydalı olması dileğiyle…
Bu teknik Melik Safi Duyar'ın mega hafıza tekniklerinden faydalanılarak hazırlanmıştır